Rol van macronutriënten vet en suiker op de immunrespons bij obesitas

75 Jaar Diabetes Liga

Onderzoeker: Ellen Vercalsteren

Samenvatting onderzoek:
Obesitas heeft een wereldwijde prevalentie van meer dan 500 miljoen patiënten. Dit is problematisch aangezien veel ziekten, zoals type-2 diabetes, hiermee gepaard gaan. Obesitas gaat namelijk gepaard met een systemische ontsteking. Door deze ontsteking ontstaat er insuline-resistentie die dan weer kan leiden tot type-2 diabetes.De samenstelling van ons dieet kan deze ontsteking veroorzaken.

Bovendien heeft de dieetsamenstelling ook een effect op de darmflora. Een slecht gebalanceerd dieet zorgt namelijk voor een veranderde bacteriële samenstelling in onze darm. Dit leidt tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm waardoor bacteriën en toxische bacteriële bestanddelen in het bloed terechtkomen en kunnen leiden tot een systemische ontstekingsreactie. Tot op heden is er echter weinig bekend over de exacte rol van de macronutriënten vet en suiker in deze ontsteking.

Daarom onderzoeken wij de rol van deze macronutriënten op de immuunrespons bij obesitas. Hiervoor worden muizen op verschillende diëten gezet, die bestaan uit een hoge hoeveelheid vet, suiker, of een combinatie van beiden. Na 15 weken bestuderen we de immuunrespons in verschillende vetlocaties om na te gaan of er verschillen zijn.

Hierna zullen we ook het effect van caloriebeperking, probiotica en een combinatie van beiden op de ontsteking en darmflora-samenstelling onderzoeken. Als onze bevindingen kunnen vertaald worden naar de mens, kan dit op lange termijn leiden tot het opstellen van een nieuw gezondheidsmodel en de ontwikkeling van gezondere producten waardoor niet enkel obesitas, maar ook de daarmee gepaard gaande aandoeningen zoals type-2 diabetes kunnen verholpen of zelfs vermeden worden.

 

Advertenties