Gebruik van genetisch gemodificeerde bacteriën voor de behandeling van type 1 diabetes

75 Jaar Diabetes Liga

Onderzoeker: Dana Cook

Samenvatting onderzoek:

Type 1 diabetes is een autoimmuunziekte waarbij selectief de insulineproducerende beta-cellen in de eilandjes van Langerhans van de pancreas worden vernietigd. Dit resulteert in verhoogde bloedsuikerspiegels die momenteel enkel onder controle kunnen gebracht worden via intensieve glycemiecontrole en insulinetherapie al dan niet via een pomp.

Wij onderzoeken of we kort na diagnose, op het moment waarop er nog intacte insuline-producerende beta-cellen zijn, de auto-immuniteit een halt kunnen toeroepen. Onze therapie bestaat uit een kortstondige behandeling met CD3 antilichamen, om enerzijds de immuuncellen die de beta-cellen aanvallen te verwijderen en anderzijds de regulatorcellen die het immuunsysteem onder controle houden aan te rijken, gecombineerd met melkzuurbacteriën die het beta-cel eiwit pro-insuline en het ontstekkingsremmende eiwit IL-10 secreteren (afkomstig van Intrexon ActoBiotics
nv, Gent, België).

De therapie werd eerst uitgetest in NOD muizen, een preklinisch proefdiermodel voor type 1 diabetes. Deze muizen ontwikkelen de ziekte zonder tussenkomst van chemische producten en het onderliggend mechanisme heeft hetzelfde autoimmune aspect als bij mensen. In dit model kunnen we zonder toxische effecten en voor lange tijd in meer dan 60% van de nieuwgediagnosticeerde diabete NOD muizen de bloedsuikerspiegels herstellen.

Verder onderzoeken wij nu hoe deze therapie juist werkt door de immuuncellen van deze muizen te bestuderen. Indien dit ook veilig kan gebruikt worden in patiënten hebben we een potentiële therapie die toegediend kan worden bij diagnose om de overstap naar insulinetoediening eventueel uit te stellen of in het beste geval overbodig te maken.

 

Advertenties