Tolerogeen profiel in vitamine D3-gemoduleerde dendritische cellen wordt gekenmerkt door metabole veranderingen

Diabetes Liga

Onderzoeker: An-Sofie Vanherwegen

Samenvatting onderzoek:

Vitamine D3 is een steroïdhormoon dat gemaakt wordt in de huid na blootstelling aan zonlicht, waarna het in lever en nieren omgezet wordt naar zijn actieve vorm, 1,25-dihydroxyvitamin D3.

Naast de welbeschreven rol in calcium- en bothuishouding, speelt 1,25-dihydroxyvitamin D3 ook een belangrijke rol in het afweersysteem. Zo wordt een vitamine D3 tekort geassocieerd met een verhoogd risico op type 1 diabetes (T1D) en kan vitamine D3-supplementatie bij baby’s dit risico verminderen.

Dendritische cellen zijn witte bloedcellen die doorheen het lichaam patrouilleren en lichaamsvreemde antigenen kunnen opnemen en verwerken. Wanneer gevaarsignalen aanwezig zijn, zullen de dendritische cellen uitrijpen en een antigeen-specifieke immuunreactie uitlokken.

In T1D presenteren dendritische cellen eigen antigenen van insuline-producerende beta-cellen waardoor ze immuunreacties op gang brengen die leiden tot beschadiging van deze beta-cel. Dendritische cellen die blootgesteld worden aan 1,25-dihydroxyvitamin D3 worden “tolerogeen” en kunnen immuunreacties onderdrukken. Celtherapie met 1,25-dihydroxyvitamin D3-behandelde dendritische cellen kan het afweersysteem opnieuw in balans brengen.

Ons labo heeft aangetoond dat dit tolerogeen profiel gepaard gaat met veranderingen in het metabolisme van de cel. Ons onderzoek toont dat de aanwezigheid van suikers (glucose), maar niet vetten of zuurstof, cruciaal is om het tolerogeen profiel tot stand te brengen. Bovendien speelt glucose-oxidatie, het proces waarbij glucose verwerkt wordt in de Krebscyclus, een belangrijke rol in de expressie van tolerogene eiwitten, nodig om remmende cellen te vormen.

Deze resultaten helpen ons te begrijpen hoe vitamine D3 dit tolerogeen profiel in dendritische cellen veroorzaakt en dragen zo bij tot nieuwe/verbeterde behandelingen voor patiënten met autoimmuunziekten zoals T1D.

 

Advertenties