VEGF mRNA-therapie verbetert de doorbloeding van getransplanteerde bètacellen

75 Jaar Diabetes Liga

Onderzoekers: Willem Staels & Yannick Verdonck

Samenvatting onderzoek:

Diabetes is een metabole ziekte, gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels en veroorzaakt door een onvoldoende werking van of een tekort aan insulineproducerende betacellen. Hoewel insuline injecties helpen om de suikerspiegel van patiënten te regelen is deze controle suboptimaal en ontstaan op termijn nog steeds complicaties, zoals oog- en nierziekten. Een aantrekkelijk alternatief is het herstellen van het aantal betacellen door transplantatie van donorcellen.

Transplantatie van eilandjes van Langerhans, micro-orgaantjes waarin de betacellen zijn gelegen, kan tot op heden echter nog niet op grote schaal
toegepast worden. Hiervoor dient er eerst een oplossing te komen voor een aantal hindernissen, waaronder het belangrijk tekort aan donororganen en de ondermaatse werking en overleving van de getransplanteerde cellen. Dit laatste probleem wordt (mede) veroorzaakt door onvoldoende doorbloeding van de ent.

Om deze doorbloeding te verbeteren hebben we in dit onderzoeksproject de eilandjescellen vlak voor transplantatie getransfecteerd met mRNA dat codeert voor VEGF-A, een eiwit dat bloedvatgroei bevordert. VEGF-A mRNA transfectie resulteerde in een verhoogde aanmaak van VEGF-A eiwit in eilandcellen afkomstig van zowel muis als mens. Na transplantatie werd een toename in het aantal functionele bloedvaten in de mRNA-getransfecteerde eilandjes gezien. Deze resultaten tonen aan dat het inbrengen van VEGF-A mRNA in eilandcellen binnen een periode van 7 dagen de bloedvatvorming in getransplanteerde eilandjes in belangrijke mate doet toenemen.

Onze resultaten zijn een proof-of-principle voor andere mRNA gebaseerde behandelingen met als doel de overleving en functie van getransplanteerde cellen te verbeteren.

 

Advertenties