Ziekte-identiteit bij jongeren met type 1 diabetes

75 Jaar Diabetes Liga

Onderzoeker: Leen Oris

Samenvatting onderzoek:

Een belangrijke taak voor jongeren is het ontwikkelen van een eigen identiteit, dus een beeld van wie ze zijn en wat ze willen doen in het leven. Voor jongeren met type 1 diabetes is deze taak extra uitdagend, omdat zij ook hun diabetes een plaats moeten geven in hun leven en identiteit.

De vraag is dus op welke manier jongeren met type 1 diabetes dit doen. Wij noemen dit ziekte-identiteit en onderscheiden daarbij vier verschillende manieren. Bij de eerste twee manieren krijgt de diabetes geen geschikte plaats in de identiteit.

De eerste manier is overspoeling, waarbij de jongere het gevoel heeft dat de diabetes volledig bepaalt wie hij/zij is.

De tweede manier is verwerping, wat inhoudt dat de jongere diabetes niet ziet als een deel van wie hij/zij is en er geen rekening mee wilt houden in zijn/haar leven. Bij de derde en vierde manier is er wel sprake van integratie.

De derde manier is aanvaarding, waarbij de jongere de diabetes ziet als een deel van zijn/haar persoon, maar de diabetes niet allesbepalend is.

De vierde manier is verrijking, waarbij de jongere het gevoel heeft dat hij/zij als persoon sterker geworden is door de diabetes.

Deze vier manieren werden onderzocht aan de hand van vragenlijsten bij 571 Vlaamse jongeren tussen 14 en 25 jaar met type 1 diabetes. Uit dit onderzoek bleek dat de manier waarop jongeren diabetes integreren in hun persoon of identiteit een mogelijke rol speelt in hoe ze zich voelen en hoe hun diabeteszorg verloopt.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s